Наскоро санирани блокове в Бургас протекоха. Водата е повредила част от таваните и стените на апартаментите. Течовете изненадаха и общината.

Едва зарадвала се на новата придобивка по Коледа, Тонка Русенова с ужас вижда как в детската стая шурти вода по стената.

Течът започнал след първия обилен снеговалеж. В съседния, саниран два месеца по-рано, панелен блок също останали неприятно изненадани.

Фирмите изпълнители на санирането са убедени, че причината е в необичайно тежката зима. 

„Въобще не сме очаквали… това е южна фасада, много бързо започва да се затопля от слънцето, много бързо тръгва да се разледява и тази вода търси място къде да тръгне надолу", коментира Снежанка Пашова, управител на фирмата изпълнител на проекта в бл. 105.

Според координатора на проекта Иван Котаков това е можело да бъде избегнато, ако се е почиствало превантивно и ако не е валял толкова сняг.

Според техническия ръководител на обекта в бл. 101 инж. Михаил Натев проблемът идва от покрива, където е връзката между стария и новия водосток. При големия студ е замръзнал и от там водата се е върнала и потекла в блока.

Обновените блокове са с петгодишна гаранция, а фирмата изпълнител ще поеме за нейна сметка отстраняването на всички поражения, заяви зам.-кметът по строителството в Бургас Чанка Коралска.

И още една щета, която обаче няма връзка с лошото време - крадци са задигнали два от гръмоотводите на покрива. Те няма да бъдат възстановени от фирмата, защото ремонтът на блока е приключил.