Най-малко една от четири жени в България е била подложена на насилие у дома - физическо или вербално, сочи статистиката. Психолози алармират, че в първата карантина заради COVID-19 ситуацията сериозно се е влошила. Причините – социалната  изолация и повечето дните вкъщи с половинката. 

С 30% са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадалите от март досега - отчитат от Алианса на организациите, които работят с жертвите. 

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината до август е официално ясно - животът на 15 българки е отнет от техните съпрузи, интимни партньори или близки роднини. Но всъщност жертвите вероятно са много повече, защото държавните институции не водят статистика.                 

Снимка: btvnovinite.bg

За преодоляване на проблема – доброволци събират средства за първата телефонна линия за мъже насилници. 

Мъж, който е част от специализираната програма за работа с извършителите на домашно насилие, признава, че преди 8 години започват проблемите между него и съпругата му. И приключват с развод и обвинения за тормоз срещу него. 

„Тя ме извика на една среща да ми обяви, че вече скъсваме и детето остава при нея, че тя ще ми го вземе, но аз да продължавам да плащам наема на апартамента. Съответно аз казах, че няма да  го плащам“, разказва той. 

Трудно е да се определи профилът на насилника, но характерно за него е да не вижда проблем в поведението си. Или да не признава вина - показва дългогодишната практика на психолога Златка Манчева, председател на фондацията "Отворена врата".

„Най-често, когато идват, те казват колко много са постигнали - материални неща, в образованието, в професията, но във взаимоотношенията нещата не са е получило така“, отбелязва тя. 

Че домашното насилие не е семеен въпрос, са убедени и група ентусиасти от рекламна агенция. Заради плашещата статистика, решават да открият първата в страната гореща телефонна линия за работа с мъже, упражняващи домашно насилие. 

„Ти си стоиш вкъщи, за да се пазиш от вирус, а всъщност в собствения ти дом те очаква една друга опасност, която е не по-малко страшна. Ние искаме да помогнем на тези хора. Искаме да се случи реална промяна“, обяснява Иван Ланджев. 

Психолози вече са осигурени. Липсват обаче 8000 лева, които се надяват да съберат с помощта на хората.