Сигнал за тормоз над дете в столична детска градина. Той идва, след като от същото заведение през април е освободена служителка - отново заради насилие.

Случаят е от 16 юни. Родители се усъмняват, че детето им на 1 година и 10 месеца, е удряно, докато е било на градина. Записите от градината потвърждават съмненията им.

В последствие са освободени две помощни възпитателки, а директорът е поискала да бъде освободена и сестрата, била на смяна в същия ден.

Четвъртък следобед Атанас Йончев взима сина си от градина и забелязва, че детето е със зачервено лице и одраскване на веждата. Обяснението на възпитателките е, че нараняванията са от конфликт с друго дете. „Пред нея реших да съблека детето, да видя има ли наранявания и по другите части на тялото. Установих, че и на ръката има синина“, казва бащата.

Той разказва, че на записите от камерите се вижда спор с друго дете, но и как медицинската сестра на групата дърпа невръсния му син за ръката. „Тя го държи за ръката и то лети във въздуха. Медицинската сестра затваря врата на това помещение, за да бъде „успокоено“, казва бащата.

В детската градина се усъмняват, че детето е удряно, след като забелязват, че плаче. Виждат и отпечатъци от пръсти по лицето му. „Тя призна пред нас и пред заместник-кмета, че е затворила детето в офиса и го е ударила“, обяснява директорката на учебното заведение Миглена Кръстева.

На записите се вижда и как същата помощник-възпитателката удря още едно дете. „Според обяснението на възпитателя, доста е изнервена. За мен трябва да има драстична промяна какъв персонал да работи в яслата. Не може сестри на 75 да се занимават с днешните деца“, казва директорката.

Освен освободените две помощник-възпитателки, директорката е поискала наказание и за медицинската сестра на групата. От районната администрация в „Младост заявиха“, че изчакват края на проверката.

А родителите ще подадат жалба. Травмите на детето са удостоверени и от съдебен лекар. През април, заради друг случай на ударено дете, от детската градина е освободена още една медицинска сестра.