Пореден протест на семейства, загубили децата си в катастрофи. Този път недоволството беше в Стара Загора. Близките настояват причинителите на смърт да бъдат осъждани ефективно, а не условно и се заканват, че ако не бъдат чути, ще стигнат до гражданско неподчинение.

Християна остава завинаги на 13 години - убита, докато върви покрай пътя край Чирпан. Преди удара с нея, 21-годишният шофьор помита движещ се насрещно автомобил, в който загиват шофьорът и спътницата му. Година и три месеца по-късно обвиняемият е на свобода.

„Нищо не беше постановено, просто беше пуснат под гаранция - 2500 срещу 3 човешки живота“, каза майката на загиналата Християна Таня Стоянова.

Часове преди делото пред съдебната палата в Стара Загора се събраха семейства на други, загинали на пъя деца.

„Ние всеки божи ден ставаме с мисълта, че нашите деца някой ден ще се върнат, но нашите деца не се връщат“, каза Ива Монева, майка на загинало дете.

Преди месец родители се срещнаха с министъра на вътрешните работи, за да обсъдят как да се ограничат загиналите на пътя.

„Никакъв резултат, той ни обеща много спешна експертна среща, на която да присъстват поне по един депутат от представителна група и също така от правната комисия да има хора,  от съдебната система, такава не се състоя“, разказа Петя Иванова, майка на загинало дете.  
 
„Ако не бъдем чути до края на седмицата и ако не бъдат взети реални мерки за промяна на закона - повече превенция, повече полиция на пътя, следва гражданско неподчинение. Повече мирни протести няма да правим, организираме се в 20 града, всеки в своя град и затваряме възлови пътища“, каза Иван Спасов, който е организатор на протеста.

Днешното дело за смъртта на Християна бе отложено, защото двама от пострадалите са били нередовно призовани.

„Аз искам справедливост от съда, както нашето дете не може да погледне света, така и убиецът да се затвори в килиите“, призова Запрянка Стоянова баба на загиналата Християна.