Български студенти в чужбина въведоха нова технология за умни телефони у нас, която вече работи в Съединените щати и Австрия. 

Чип дава възможност за споделяне на информация само с едно докосване. Залепвайки го на телефона и доближавайки го до друго устройство, и то без нужда от допълнителна апликация,  данните се прехвърлят мигновено. 

Инициаторите тази идея да се въведе и у нас са трима студенти. Радослав Боев учи икономика в Лийдс, а Алекс Монтолов и Радослав Душков – във Франкфурт. Свързва ги страстта към технологиите.

Снимка: btvnovinite.bg

„С колегите ми създадохме нещо ново за България, което досега функционира успешно в няколко държави от света, сред които Щатите и Австрия, но все още не е разпространено масово“, обясни Радослав Душков.

Едва на 20 години, младежите внасят у нас стикери с вграден NFC четец. Всеки стикер е свързан с онлайн профила на притежателя си.

„Личните данни не са застрашени по абсолютно никакъв начин, като вие имате цялата свобода да конфигурирате каква информация ще предоставите на отсрещния човек“, обясни Радослав Боев.

„С напредването на дигитализацията се намира все повече полза в бита и ежедневието на хората. Например, може да се ползва като дигитално меню в ресторантите или като дигитална визитка“, допълни Алекс Монтолов.

Младите иноватори мечтаят след дипломирането си да се върнат в България.