Модерно оборудвана оранжерия с 60 растения канабис е разкрита при проверка в производствени постройки на бивш военен завод ломското село Сталийска махала, съобщават от МВР.

Полицейската акция на РУ-Лом е осъществена по сигнал. Установено е, че ползвател на една от постройките е 50-годишен многократно осъждан мъж от село Трайково. 

Последвало претърсване и на две къщи, обитавани от мъжа, където е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа.

Открити са и нефункциониращи помещения, пригодени за оранжерии за отглеждане на канабис, иззета е пластмасова кутия, съдържаща 1,5 грама зелена листна маса канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

Снимка: МВР

В съседна сграда криминалистите установили  монтирани 71 компютърни устройства, които според данните до момента са ползвани за добиване на криптовалута.

Те са захранвани посредством електрически проводник, вкопан в земята и свързан директно към трафопост след измервателните му уреди, с което са създадени условия за неотчитане на употребената електрическа енергия.

По данни на електроразпределителната компания консумираната електроенергия на денонощие се оценява на над 1000 лева. Устройствата са демонтирани и иззети.