Държавната консолидационна компания показа документи, които според нея доказват нарушения на уволнената директорка Ваня Караганева. Според Съвета на директорите: „Редица нейни противозаконни действия – като смяна на банка и на адвокатско дружество, са довели до загуби от над 1 млн. лв.

Междувременно Антикорупционната комисия започна проверка по случая, а ДКК се обяви против политизиране на случая.

Според документите, основната банка ББР не е сменяна. Те показват, че Рая Каназирева от Съвета на директорите е уведомена от Ваня Караганева, че втората банка, която използа ДКК, ще бъде сменена. Тя се използва за изплащане на заплати и текущи разходи, но не и за покриване на дълга на холдинга.

„Аз ѝ казах, че това така не се прави. Тя: „Не, аз съм горешила“. Викам: „като си го решила – добре, но имаме да плащаме 56 хил. лв. фактури на НАП, трябва да предоставиме на ББР, че не дължиме нищо, защото ще ни вдигнат лихвата по кредита“, посочи Рая каназирева от ДКК.

Втори ден екипът ни не успява да се свърже с уволнената директорка на ДКК. Караганева разпространи своя позиция до медиите:

„Обслужващата банка беше в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър, което наложи  миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките“.

В спора и днес се намесиха политици. Любомир Талев от ГЕРБ коментира: „След цялата информация да покажем нагледно как изглежда схемата на промяната – господата Кирил Петков и Асен Василев възлагат на ББР, на която са принципали, да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със „Сиела Норма“, фирмата, която както казахме, отговаря за доставката на машините и поддръжката им, в резултата на проведеното гласуване, политическият проект „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила. Кръгът е затворен. Уникална промяна“.

От ББР казаха, че имат взаимоотношения с адвокатската кантора само по несъстоятелността на „Булсатком“, а там има още няколко кредитори. Според показаните днес документи договор на ДКК с кантората „Георгиев, Тодор и Ко“ няма.