Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България. Това потвърди министърът на отбраната Стефан Янев.

По думите му - недостатъците на въоръжените ни сили в момента ще бъдат компенсирани от държавите съюзници в НАТО.

От съобщение на Съюзното въздушно командване на НАТО се разбра, че кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат в България два изтребителя F-35 в подкрепа за въздушното наблюдение над Черно море.

Военният министър потвърди, че самолетите на Испания и на Нидерландия заедно с българските ще изпълняват задачи по охрана на българското небе по време на съвместни учения по Air Policing.

„Става въпрос за ротация от порядъка на – в единия случай на 5 до 7 седем самолета, в другия случай – два самолета. Испанският контингент ще дойде с изтребители "Юрофайтър Тайфун", а холандският контингент ще бъде с изтребители F-35", заяви Стефан Янев, министър на отбраната.

В цяла Европа над 60 самолета на НАТО са в непрекъсната бойна готовност по всяко време.

Късно снощи в парламента премиерът Кирил Петков предупреди, че има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол. Днес той успокои, че по пътя на дипломацията се работи за деескалация на напрежението.

“Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко", коментира Петков.

Опозицията и днес критикува за колко време България е реагирала на искането на Русия чуждите войски на страни от НАТО да излязат от България и Румъния

Вчера с часове чакахме за реакция по проблема с изказването на Лавров за излизането на България и Румъния от НАТО. Как няма да си позволи такова изказване, като държавният ни глава обяви Крим за руски? Румънският президент на 15-та минута имаше прессъобщение, ние чак към 17 ли ?“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Следващата седмица предстои ротация на силите на Испания. А двата най- модерни изтребителя на Нидерландия пристигнат у нас през април и май. В понеделник правителството ще реши в коя българска авиобаза ще бъдат разположени самолетите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!