В очакване премиерът Бойко Борисов да каже дали липсата на консенсус ще доведе до прекратяването на ски концесията в Банско, напрежението по въпроса не намалява и двете спорещи страни продължават да си разменят декларации.

Делегация от Банско, обединена под името Коалиция „За да останат хора в България“, ще внесе в петък в Министерския съвет протестно писмо с искане за построяване на втора кабинкова линия и развитие на ски зоната.

Снимка: bTV

„Предстои среща, нова среща, която трябва да организира министър Ивелина Василева. Надявам се там разумът да надделее и всички да разберем, че това нещо е полезно и за Банско, и за региона, и за България и да не изкривяваме нещата в грешна посока“, коментира кметът на Банско Георги Икономов.

В друго писмо до премиера и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от проект „Зелени закони“ и Коалиция „За да остане природа в България“ настояват концесионният договор за Банско да бъде разтрогнат на база нарушенията, извършени до момента от фирмата.

Снимка: bTV

Александър Дунчев от „WWF – България“ каза, че става въпрос за изграждането без разрешение на Министерството на околната среда и водите на няколко ски писти, като Платото – Север, Шилигарника и Стражите, както и на редици лифтове, водоеми, инсталации за изкуствен сняг.

От екоминистерството обясниха за bTV, че този концесионен договор може да бъде прекратен без неустойки, единствено ако се докаже, че концесионерът е допуснал съществено неизпълнение на задълженията си.