Дали тази емблематична за стара София къща да се разруши, или да се запази в автентичен вид е въпросът, който от няколко дни противопоставя общественото мнение на намеренията на собственика.

Имотът е паметник на културата с местно значение и принадлежи на шефа на "Лукойл" Валентин Златев. През лятото е бил подложен на подробно обследване и 3D заснемане, защото собственикът иска да го събори и да го изгради наново със съвременни материали.

Процедурата, която разрешава събарянето все още не е приключила. Архитектурната общност обаче вече е разделена за състоянието на имота и за намеренията на собственика.

85-годишната къща с ягодите може да се разпадне при земетресение, гласи експертна оценка от Университета по архитектура и строителство.

 

"В плочите има големи провисвания, повече от 8 сантиметра. От гледна точка на действащите в момента норми за сеизмично осигуряване, къщата е в много лошо състояние", обяснява инж. Димитър Назърски.

"Категорично сме против. Практически автентичността на сградата в никакъв случай няма да бъде съхранена. По всичко личи, че е необходимо много по-задълбочено и по-внимателно изследване и аз призовавам да се направи ново заключение", казва обаче арх. Анна Неврокопска.

Снимка: Ладислав Цветков


Практиката за преизграждане на стари постройки се прилага само когато няма никакъв друг шанс за укрепване.

Къщата с ягодите е посторена през 1930 г., разполага с три тераси и три входа, порта за карети. След 1944 г. имотът, който е бил дом на банкера Димитър Иванов, е национализиран и използван за дипломатически цели.

Ако реновирането на Къщата с ягодите започне утре, специалистите обещават, че ще я завършат за година и половина. Също така са сигурни, че запазят красивата камина с котката.

За утре обаче е насрочен граждански протест, който настоява Къщата с ягодите да не се събаря.