Напрежение в болница „Шейново“. Столичният общински съвет иска да смени директорът на болницата с друг, който обаче не е кандидатствал за поста.

Процедурата по избор на директор не може да бъде завършена вече 9 месеца. Причината е, че д-р Румен Велев е единствен кандидат за поста и покрива изискванията за него, а д-р Таня Андреева, която общинският съвет иска да назначи временно, не е участвала в конкурса за тази позиция.

Това доведе до протести. Точно в 12 часа - медици от "Шейново" се събраха в подкрепа на директора си.

„Ние сме един прекрасен екип, събрани от д-р Велев“, каза Станислава Копанкова.

„За мен той е изключителен специалист“, добави д-р Иво Димитров.

Д-р Румен Велев е допуснат да кандидатства за поста отново по редовна процедура. В края на юли става ясно, че вместо него, временно е назначена д-р Таня Андреева.

„Не съм се вкопчил в директорския пост, вкопчил съм се истината да излезе наяве около този конкурс. Защо при редовно проведена процедура аз не съм избран за директор? Столичният общински съвет е обявил конкурс за временно изпълняващ директор“, заяви той.

Вписването на д-р Андреева за временен директор на "Шейново" е спряно след жалба от Велев. Но от общинския съвет правят втори опит да я назначат - с доклад, с който се иска и отстраняването на настоящия директор. Сред мотивите са размяната на новородени през декември, когато две майки бяха изписани с чужди деца.

„Самата размяна не е фактор, колкото, че не беше уведомен принципала, и не бяха предприети мерки, каза председателят на комисията по здравеопазване към СОС от ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев.

„Откъде идва това решение след проведен конкурс ние да назначаваме хора за временно изпълняващи длъжността, след като не са кандидатствали за тази длъжност“, каза Михаил Паргов от ДБ.

Таня Андреева не отговаря на обажданията ни, а Велев е категоричен - на втори конкурс за директор няма да се яви. Дали ще остане на поста си ще стане ясно в четвъртък. До тогава ще продължат и протестите на медиците.