Полицейска акция, арести и обвинения за насилие от страна на полицаите в Ихтиман – това се случи след нападението над униформени в града.  

Жители на ромския квартал обвиниха полицията, че при нахлуване в дома им рано тази сутрин се е стигнало до смъртта на 64-годишен мъж. От полицията отрекоха да е имало физически контакт.

Междувременно зрител на bTV ни изпрати скандално видео, показващо гавра с арестант в районното на Ихтиман. Главният секретар Младен Маринов разпореди спешна проверка по случая.

И докато клипът възмути правозащитните организации, то в МВР се проведе работна среща заради зачестилите напоследък нападения над полицаи.

На клипа се вижда как очевидно пийнал мъж е принуждаван да прави упражнения и да кара колело в помещение, за което от МВР потвърдиха, че е районното управление на полицията в Ихтиман.  Всичко това е съпроводено от смях на снимащите. 

Според председателя на Българския хелзинкски комитет заради подобно издевателство над арестуван незабавно трябва да започне разследване

„Tова не е единственият случай и не е най-драстичният. Данните показват, че всеки трети задържан, който впоследствие попада в затвора, бива бит или по време на задържането или най-често вътре полицейското управление”, заяви Красимир Кънев. 

Началникът на полицията в Ихтиман главен инспектор Лъчезар Колев потвърди, че клипът е заснет в районното. Според него обаче вероятно доста назад във времето. 

„Лицето от клипа е криминално проявено и се намира в затвора в София. Доста често е задържан за противообществени прояви и домашно насилие”, поясни той. 

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че е разпоредил проверка на клиповете. „Гледах клиповете и съм възмутен. Разпоредил съм проверка откога са, кой е присъствал и след това ще вземем мерки”, категоричен беше той.

Заради поредицата нападения срещу служители на реда през последните дни в МВР се проведе работна среща.  

„Започнали сме тая работа с идеята, че ще ни се наложи да поемаме рискове, но от друга страна, бихме искали да видим и другото – при посегателство срещу нас искаме да видим наистина категорично твърдата позиция на държавата да защитава нейните служители, защото ние служим все пак на обществото и на държавата.  Обществото би трябвало да ни подкрепи и държавата да ни защити”, коментира Валентин Попов от СФСМВР.

Правомощията на полицаите са регламентирани със закон. Имат право да използват сила и помощни средства в строго определени моменти, например при отказ да се изпълнят разпорежданията им или при оказване на съпротива. 

На работната среща не е обсъждана възможността да бъдат дадени повече правомощия на полицаите, но е било обсъдено това, че вероятно сред много от служителите има притеснения да използват сила дори и когато имат основания за това. Причината е дали това би било изтълкувано адекватно от обществото.

Днес при акцията в Ихтиман бяха арестувани четирима души, които впоследствие бяха освободени.  От полицията бяха категорични, че те нямат връзка с арестуваните баща и син, които са обвинени за нападението над униформени.

Нападнатите полицаи вече имат медицински за нанесените им удари. „Дърпаха ни, бутаха ни. И не ни изпълняваха разпорежданията. Разцепена ми е устата,  ръката ми е синя, рамото ме боли”, обясни младши инспектор в РУ Ихтиман Асен Микюрлов.

 „Имам охлузвания на краката и ми е разцепена устата, униформата ми е скъсани. Те ни превъзхождаха числено – 6 срещу 60”, заяви и колегата му Георги Митев.

Това не е първият път, в който полицаи са нападани в ромската махала, признават те.

От рано сутринта в квартала имаше засилено полицейско присъствие. Според хората жандармерията влиза в една от къщите, за да търсят четирима мъже. Минути по-късно обаче 65-годишен роднина на издирваните почива, а близките му обвиняват полицаите в агресия. 

Водят се следствени действия заради смъртта на възрастния мъж. Полицията твърди, че адресът, където е починал човекът, е различен от проверявания. 

„Полицаите не са имали никакъв физически контакт, само визуален”, категоричен е старши комисар Георги Григоров, началник на ОД на МВР – София област.

Проверката и акцията на жандармерията са по стари случаи, твърдят от полицията. Всички издирвани са открити и задържани и нямат общо с побоя над униформените отпреди два дни, обясняват от полицията в Ихтиман.