Напрежение в граничните региони заради изграждането на бежански лагери. Обществената поръчка е на МВР и според нея фургони за бежанци ще има в Любимец, Малко Търново и Елхово. Най-големият - за 1600 души, ще бъде в Елхово.

Лагерът ще бъде разположен на територията на „Гранична полиция”. Според обществената поръчка на 27 декара специално изградени площадки ще има 204 спални контейнера с тегло 2 тона и дължина 7 мета.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали в Елхово ще има бежански лагер е тема номер едно в града. Според хората трябва да има обществено допитване. Кметът Петър Киров коментира за bTV, че никой не е искал мнението му и разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още той.

В близкото село Бояново са в протестна готовност както през 2016 г. Казармите на бившия сапьорен батальон в Бояново тънат в разруха над 20 години. Те са разположени на 300 декара площ. През 2016 г. местните излязоха на протест срещу намеренията на това място да бъдат настанени бежанци.

Снимка: btvnovinite.bg

"Тогава ми казаха, че се подготвят 52 бунгала, по четирима души в бунгало със санитарните възли. Някъде около 200-220 човека, което се оказа после, че не е били вярно и е ставало въпрос за много повече хора”, коментира кметът на село Бояново Кръстьо Драганов.

Хората казват, че ще протестират и категорично отказват да има бежански лагер близо до селото.

„Към момента дейността, която предвиждаме, е свързана единствено с подготовка на площадките, където евентуално при необходимост ще бъдат оборудвани тези центрове”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер.

Според официалната статистика мигрантският натиск към страната ни е намалял в пъти.

През 2017 г. инициативна група от Ямбол събра близо 19 000 подписа с искане за референдум срещу бежанските лагери в региона. До него не се стигна, но сред най-активните бяха хората от селата.

През 2017, 2018 и 2019 година България е върнала над 3000 души. Новият проект ще бъде реализиран с европейски средства. Ако не бъдат усвоени, България ще търпи финансови санкции за сметка на бюджета.

Срокът за изпълнение на проекта е 2020 г.Изграждането на кризисните центрове ще бъде свързано с изцяло нова пътна комуникация, системи за сигурност и видеонаблюдение. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!