Напрежение в буферния център в Елхово. Украинските бежанци, настанени във фургони, поискаха спешно да бъдат преместени в държавни бази заради лошите условия в лагера. 35 украински граждани, между които 12 деца, спят във временните фургони трети ден.

В тях няма маси, нито столове. Днес хората протестираха и поискаха по-добри условия за живот.

Две легла на два етажа и портативна маса - това е обзавеждането във фургоните. Багажът е по земята, място за сядане и хранене няма, а високите легла не са безопасни за децата, разказват майките.

Снимка: bTV

Освен 12 деца в групата има инвалиди като Анатоли, който твърди, че в лагера няма медицинска грижа и условия за възрастните.


„Това не е Европа, евросъюзът и Европа, в които България се намира не постъпват така с бежанците, разбирате ли“, казва Анатолий Запорожний.

Според областният управител на Ямбол Георги Чалъков в лагера има добри условия за временно настаняване. Бежанците обаче отказват да живеят във фургоните и искат спешна среща с институциите.

Според областния управител на Ямбол Георги Чалъков украинските бежанци тук ще стават все повече, след което ще бъдат пренасочвани към държавните бази в страната.