Синът на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов е стигнал до физическа саморазправа в училище, след като събирал подписи за референдума срещу въвеждане на еврото. За това разказа баща му.

В социалните мрежи Костадин Костадинов разказва, че синът му събира подписи сред съученици за референдума за запазването на лева. Стига се до конфликт.

Цитат от социалните мрежи
Снимка: bTV

"Бабаита на съответния клас... начинаещия евроатлантик къса демонстративно бланката и казва - "ето какво мисля за вашата подписка", пише Костадин Костадинов в социалните мрежи.

Костадинов разказва как групата на неговия син се спречква с други младежи.

"Евробабаита изяжда шамарите. Има моменти, в които много се гордея с децата си, и този е точно един от тях", добавя лидерът на „Възраждане“.

„Когато стане въпрос за ученици такива случки има всеки ден. Не десетки, не стотици, хиляди. И това е нещо съвсем нормално, защото и вие сте били в училище и аз съм бил в училище. И ако сте видели внимателно това, което съм написал, аз съм, го написал и съм го разказал с чувство за хумор и това, което съм написал е с усмивки вътре“, заяви Костадин Костадинов на пресконференция.

Според Министерството на образованието подобна случка няма. Подписките се разпространяват извън училище, а директорът е предупредил сина на Костадинов, че там партийната дейност е забранена.

„Проверка на РУО - Варна установи, че подписка срещу въвеждане на еврото не се разпространява на територията на училището, в което учи Тодор Костадинов. Учениците, включително и Костадинов, твърдят, че инициативата се разпространява извън училище. Няма информация за физически сблъсък между ученици. Директорът на училището е извикал Тодор Костадинов на разговор, в който му е обърнато специално внимание, че законът не допуска в училище да се налагат идеологически доктрини и е забранена политическа и партийна дейност“, допълват от образователното министерство.

Според юристи законът подлежи на тълкувание и събирането на подписи за референдум може да не е политическа дейност.

„Референдумите по принцип не са дейност на политическа партия. Те се организират от инициативен комитет. Проблемът е, че при този конкретен референдум виждаме едно много ясно припознаване от страна на една политическа партия. Виждаме тази политическа партия да използва комуникационните си канали, за да разпространява бланките си за подписи, да насърчава хората да се подписват“, смята старши правният експерт в Българския център за нестопанско право.

По думите на Костадинов подписи за референдума се събират в цяла страна от пълнолетни ученици и студенти.