Скандал с регистрацията на "Демократична България" в Стара Загора.

От коалицията не са получили регистрация заради внесени документи, подписани с електронен подпис.

Централната избирателна комисия казва, че една партия не може да подписва документи само електронно. Според „Демократична България“ обаче има това право и затова ще обжалва на всички нива.

Следобед стана ясно, че от ЦИК са започнали да проверяват листите в цялата страна, за да проверят коя партия е използвала електронен подпис и в кой район.

Спорът възниква след като във вторник, последния ден за регистрация, пълномощниците на „Демократична България“ в Стара Загора внасят документи, подписани с електронен подпис - разпечатани и на електронен носител с оригиналите. РИК обаче не ги приема.

„Това, което твърдят от РИК е, че са получили от мен по имейл документи след срока, което е ирелевантно, защото в 16:15 ч. са взели оригиналите на технически носител. Бяха пратени и по имейл за улеснение на работата“, твърди Надежда Йорданова от ДБ.

ЦИК е приела решението на районната комисия и е поискала от останалите районни избирателни комисии да направят справка къде документите на „Демократична България“ са подавани с квалифициран електронен подпис. 

„В крайна сметка ЦИК прие, че документите от цялата административна преписка са подписани с електронните подписи на двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на РИК-Стара Загора и са дадени указания на представляващия да ги завери, а той е отказал. Не могат да бъдат подадени неподписани официални документи“, заяви Росица Матева от комисията.

Цветозар Томов добави, че от ДБ имат право да обжалват, а според юристи с подаването на електронни документи „Демократична България“ не е нарушила Изборния кодекс.

От ДБ твърдят, че решенията за листите им могат да бъдат преразгледани в още 7 районни комисии и добавят, че в предишните два избора също са се регистрирали точно по този начин.

„Сега има проблем, защото вече е ясно, че този път ще има управление и че „Демократична България“ си държи на думата да не допуска ГЕРБ и ДПС с корупционния вирус във властта. Ясно е, че без нас управление не може да се състави, затова от тази гледна точка ние трябва да бъдем елиминирани“ заяви Христо Иванов.

От ГЕРБ реагираха с позиция.

„Всякакви опити от страна на "Да, България" да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на "Да, България" в Стара Загора, са несъстоятелни. ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство“, се казва в позицията.

ГЕРБ подчерта, че никога не би си позволила да саботира регистрацията на коалиция, в която участва сестринска партия от Европейската народна партия.

От ДПС отказаха да коментират думите на Христо Иванов.