Напрежение между органите на реда и протестиращите превозвачи тази вечер в столицата. През целия ден входове на големите градове в страната и граничните ни пунктове бяха блокирани с искания от бранша за по-ниски цени на горивата и на ТОЛ таксите.

Към 23 ч. движението вече е пуснато, но по-рано тази вечер това не беше така и се стигна до напрежение между полиция и превозвачите. Причината - те твърдят, че имат разрешение за протест до 22 ч., а полицията ги е помолила да си тръгнат още в 8:35 ч.

Някои от превозвачите казаха, че са били заплашени че ще бъдат глобени, ако не освободят активната и аварийната лента.

Превозвачите настояват да бъдат изпълнени техните искания и че няма да се откажат от протестите до оставката на транспортния министър.

“Настояваме за незабавна оставка на министър Събев, той е некомпетентен и за четири месеца назначи и уволни двама зам.-министри“, заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

„Днес протестирахме, въпреки че ни спряха и се опитаха да заглушат протеста. България днес протестираше и беше с превозвачите“, добави председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Исканията на превозвачите остават непроменени: по-ниски цени на горивата и таксите.

„Досега исканията бяха изцяло икономически, но сега настояваме за извинение от управляващите, защото такова отношение не бива да има към никого. Не бива да се потъпкват конституционни права“, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Превозвачите са подготвят за голям национален протест на 18 май. Дали ще има протест и утре все още не е ясно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!