„Видимо позициите между бранша и държавата се доближават, очаква се през следващите дни да се стигне до споразумение“. Това обяви председателят на УС на Българска браншова камара „Пътища” Стефан Чайков на брифинг в МРРБ след своята среща с министър Виолета Комитова.

Пътните строители ще прекратят своите протести през следващите два дни и се надяват през „ще се работи  да се изчистят въпросите от юридически и финансов характер“ и „достигане на окончателно решение“ по казусите.

До срещата в МРРБ се стигна след поредния ден на протести от страна на пътните строители. Още от рано сутринта те блокираха центъра на София с тежка техника и отново настояха държавата да им изплати дължимите суми или поне 600 милиона лева до края на годината. Впоследствие се стигна до договореност с властта да продължат усилията за решаване на проблема.

Като пробив Чайков посочи, че в "АПИ започва фактурирането на миналогодишните сертификати за зимното поддържане".

„Както винаги съм казвала, регионалният министър и служебното правителство държим да продължим да работим с тези наши фирми, които са специализирани в пътното строителство, изградили са съответния капацитет и опит през годините“, заяви Виолета Комитова и отбеляза, че в момента се уточняват условията, при които ще продължи съвместната работа с бранша.

„Натъкнахме се на едни нечитави документи, ще ги преправим с идеята да продължим да работи с фирмите от пътното строителство“, допълни Комитова, като каза, че броят на фирмите с такива документи е голям.

Председателят на УС на Българска браншова камара „Пътища” уточни, че под нечитави документи се има предвид "диспута по текущите договори за ремонт и поддръжка".

ОТ МРРБ правят всичко възможно да се осигурят пари за зимната поддръжка на пътищата. Зимното почистване на републиканската пътна мрежа е осигурено, категоричен бе и. д. председателят на Управителния съвет на АПИ Ивайло Денчев.