Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест,  съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Антигенният тест обаче трябва да бъде направен в оторизираните за това места, за да е основание за издаване на направление, отбелязват от министерството.

Такива тестове у нас се правят, както в лабораториите, така и във фургоните и отделните помещения за бърза диагностика пред големите болници.

bTV съобщи вчера за нелогичното ограничение личните лекари да издават направления за PCR, ако пациентът има положителен резултат от бърз тест.

Пациентите с положителен антигенен тест не се отчитат като случаи в Единната информационна система. Според експерти казусът води не само до разминаване в данните, а и до повишаване на така наречената скрита заболеваемост.

Промяната е предвидена в подписания днес договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020-2022 г., уточниха от МЗ.

От края на миналата седмица личните лекари издават направления за PCR и при два от симптомите на коронавируса.

Към момента PCR изследването е единственият официален документ, на базата на който се издава болничен лист с диагноза COVID-19 на заразените и техните контактни лица.