С продажбата на общински сгради, запечатването на заведения и проверката на Лозан Панов Националната агенция за приходите (НАП) само изпълнява закона. Това каза говорителят на Агенцията Росен Бъчваров в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Сгради за продан в Мизия

Сгради в община Мизия наистина са обявени за продан и това е едно от 30 хил. изпълнителни дела, по които колегите работят активно в последните 6 – 7 месеца, каза Бъчваров. Всички тези недвижими имоти, както и автомобили, са описани през март, първият търг е проведен в края юли, но никой не се е явил, следващият търг ще е през септември.

Припомнете си за случая във видеото:

Кметът не е изолирана фигура от Общината, тя трупа задължения отдавна. В медиите се говори за случая от три дни, но през последната година е имало около 10 срещи с кмета, с главния счетоводител за обсъждане на възможности за плащане. Общината не само не успява да погаси задълженията си, а трупа нови, посочи гостът. Това е стандартен процес, законът не може избирателно да се прилага спрямо компания с оборот 2 млн. и едновременно с това да не се прилага спрямо общината. Това не е окончателно и крайно решение. Ако до срока на подаване на предложения Общината събере 20% от задължението си и поеме ангажимент да плаща занапред, процедурата ще бъде спряна. Става въпрос за 20% от седемцифрена сума, която не е прието да обсъждам публично. Двата милиона лева, които Общината иска да изтегли като заем, са повече от дължимото заедно с лихвите, обясни той.

НАП събира данъци и осигурителни вноски. В случая общината има такива задължения, ние я третираме като всеки друг, подчерта Бъчваров.

Снимка: bTV

Запечатани заведения

Говорителят на НАП потвърди, че в Приморско са затворени пет известни заведения. Те са запечатани заради укриване на оборот.

В последните близо два месеца са затворени 120 заведения по морето и приблизително 2000 в цялата страна.

Мярката за запечатване е нова – от 2017 г. Тя беше въведена „не без силния принос на „Слънчев бряг“. Глобите по данъчното законодателство са фиксирани – дали става дума за сергия, или за заведение с почти шестцифрен оборот на вечер – глобата е една и съща. И ако на един дребен търговец наложите глоба от 2000 лв., тя може да се окаже фатална за дребния бизнес, но когато някой прави 70 – 80 000 дневен оборот, да го глобите с тази сума може да е поносима такса. По тази причина законодателят уреди запечатването като механизъм и то изглежда има доста силен възпиращ и възпитателен ефект. Юлският оборот само по Черноморието достигна 850 млн. лв., августовският ще надхвърли 1 млрд., каза Бъчваров.

Той увери, че проверките ще продължат навсякъде. Очакваме като краен резултат не рекорд на глобите и наказателните постановления, а стабилен ръст на оборота и по-добро спазване на закона, каза гостът.

Снимка: bTV

Проверката на Лозан Панов

В последните години със Сметната палата работим по законоустановен механизъм – тя подава в НАП информация за всички, които според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности са допуснали някакво отклонение. Тази година има 48 души, които са допуснали някакъв вид отклонение от този закон, в списъка фигурира и Панов. На всички тях са възложени проверки, каза говорителят.

Има разговор по отношение на това кога се прилага Законът за съдебната власт по отношение на магистрати и кога Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, но ние се занимаваме с подадената към нас информация от Сметната палата и по идентичен начин и без оглед на това дали става дума за магистрат, или за когото и да е друг, извършваме проверка, посочи той.

Лозан Панов посочи, че е подал декларацията си пред Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), както се изисква от новите правила и спрямо промените в Закона за съдебната глас. Според критици обаче той трябва да подаде данъчната си декларация по другия закон, за да са публично заявени.

Не мога да вземам страна. Ако съществува спор, той трябва да бъде разяснен между Сметната палата и ВСС кои магистрати пред кой орган подават. Политически разговор в нашата работа не може да има, отсече Бъчваров.

Вижте целия разговор във видеото: