НАП разкри над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското село Свобода. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР, съобщиха от НАП.

От компанията износител твърдят, че са изрядни и имат всички документи. Заради дългите часове на проверка 60 камиона изчакваха да бъдат натоварени.

45 000 тона зърно са предназначено за Испания.

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите.

От фирмата са подали жалба в прокуратурата.

„Абсолютно незаконно, никакви заповеди не са ни връчвали. Няма забрана за износ. Всички отговорни политици декларират, че няма забрана за износ", заяви Артур Акопян, собственик на зърнобазата.

"Инвентаризация на складовите наличности в обекта, която вече е извършена и приключи. Няма установени нарушения, обясни Анастасия Паскалева от Областна дирекция "Земеделие"-Бургас.

„Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.