Националната агенция за приходите е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването „Пандора“.

По-рано Атанас Чобанов съобщи, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият българин, чието име е обявено в мащабното разследване „Пандора пейпърс“.

В официално писмо до консорциума приходното ведомство иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки. 

От НАП могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация  за отклонение от облагане или укриване на данъци. От Агенцията съобщават още, че ще сравнят данните по досиетата „Пандора“ с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница. 

Проучването изсветлява почти 300 световни лидери и известни личности, които използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат всъщност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!