Намираме се в началото на четвъртата вълна на COVID пандемията, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Заболеваемостта в страната достигна 30 на 100 хил. души.

94 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени над 6600 теста. Това сочат данните от Единния информационен портал. Положителните проби са 1,4%.

От 810 от заразените са хоспитализирани, 81 са в интензивни отделения. През последните 24 часа 9 души са излекуваните, двама са починали.

Репродуктивното число в момента е 1.127, което означава, че 100 души заразяват 112. Това изчисли за bTV математикът проф. Николай Витанов.

По думите му това означава, че обхватът на заразата започва да се разширява.
Ако числото стане 1,3, тогава започва дифузното разпространение на заразата и започва бързо нарастване на броя на новите случаи.  Това става, когато 100 души заразяват 130.

На този фон броят на българите със завършена ваксинация надхвърли 1 млн. А общо поставените дози са над 2 млн. С една доза е близо 30% от населението, а с две дози – около 15%.

А вероятно ще бъде необходима и трета доза ваксина. „Аз очаквам това да стане към края на годината, но за да се случи е необходимо да има официална промяна на характеристиката на продукта от самата фирма производител, одобрена от Европейската агенция по лекарства“, уточни доц. Кунчев.

Властите се готвят за масови проверки спазват ли се мерките срещу вируса. По думите на главния епидемиолог мерките, особено на местата с натрупване на много хора, не се спазват, което вече води и до вдигане на заболеваемостта при тийнейджъри и млади хора между 20 и 30 години.

Затова с обща заповед тримата министри на здравеопазването, на вътрешните работи и на земеделието и храните разпоредиха провеждането на проверки в Чреноморските и планинските курортите, дори по основните магистрали, където се движат най-много хора. Ще се следи за носенето на маски на закрито, спазването на отстояние и дезинфекция.

Здравният министър издаде нова заповед с промени в списъка  на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.