Откриха статуята на Аполон, която беше открадната от бившата Централната минерална баня в столицата.

Авторът на похитения Аполон Медикус – скулпторът Георги Чапкънов, се докосна отново до своето произведение, което мислел за изгубено. Радва се, че статуята е оставена цяла, а не са я нарязали.

Чапкънов не си спомня точно кога я е направил, спомня си обаче какво е вложил в нея.

„Аз гледах да направя колкото може по- хубаво всичко. Радвал съм се като съм я правил, защото трябваше да намеря красиви, антични източници. Да не се излагам. Всичко беше идеално”, разказа Чапкънов пред bTV.

Трудът на един от най-големите склулптори на България често отива за скрап. Претръпнал е към огорчението и гнева: „Аз съм стар човек и пет пари не давам за това… Да, пет пари не давам. Това България е свинско място. Голямата статуя „Света София” е толкова нависоко, за да е недосегаема, да не могат да я нарежат. Даже съм изумен, че славейковците още никой не ги е откраднал!”.

Професор Чапкънов има само един съвет към крадците на изкуство.

„Така не се прави. От това човек няма да забогатее”, казва той.  

Статуята е открита навръх Коледа, когато в  полицията се получава сигнал от гражданин. Човекът разказал, че в съседния на него двор видял черен чувал, в който най-вероятно се намира статуята на Аполон.

Отпечатъци от материала, от който е направена статуята, няма как да бъдат изследвани, затова полицията разполага само със запис от охранителните камери, които са заснели първата кражба преди големия удар – тогава са откраднати 9 от чучурите на чешмите.

По камерите не се вижда лицето което е извършило кражбата. Полицията има съмнения за самоличността на крадеца, още същия ден са проверени места, за които е получена информация, че пребивава.

По случая е образувано досъдебно производство.