Намалява план-приемът в университетите у нас. Това обяви днес образователният министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 г. ще бъдат приети около 54 хиляди студенти, в това число влизат местата за магистри и докторанти.

Сметката показва, че в сравнение с 2018 г. – местата ще бъдат с 2700 по-малко. Приоритетни остават инженерните специалности в техническите направления и в природните науки.

В 16 професионални направления тази година няма да има прием. Това засяга Аграрния университет в Пловдив, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Лесотехническия в София, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски, университетът по хранителни технологии в Пловдив, Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

„3 са в икономика, 3 в национална сигурност, 3 в туризъм, 3 в администрация и управление. Нулевият прием се получава по механизма, който сме заложили по ПМС 64.“, обясни министър Вълчев.

От МОН заявиха, че мярката се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти.

„Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващи ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления”, каза образователният министър.

За първи път през следващата година учениците в X клас ще полагат изпит за завършване на първи гимназиален етап. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас.

Абитуриентите през 2021 г. ще получат първите дипломи за Средно образование, по новата система на обучение – в тях ще бъдат вписани оценките от 11 клас и 12 клас.

Стилияна Стойкова решава да продължи образованието си в инженерната сфера. Избира специалност, която съчетава и изкуство, и наука – инженерен дизайн.

„Мога сама да преценя дали идеята в глава ми е осъществима. Доволна съм от това, което уча. И наистина надминава очакванията ми”, каза Стилияна Стойкова.

Тя е едва в първи курс, но специализирани фирми вече я търсят, за да стане част от колектива им. Затова вярва, че реализация има.

Доказват го и нейни завършили колеги. Антон Михов вече е инженер, но следва магистратура.

„Тенденцията е да има все повече инвестиции към България. И определено ще се търсят все повече кадри в тези специалности”.

На пресконференция днес образователният министър Красимир Вълчев обясни, че инженерните и техническите специалности, както и точните науки остават приоритетни.

"В другите сектори и професии обществената загуба ще бъде много голяма, ако не осигурим специалисти, а броят на завършващите е еднакъв. Трябва да насочим повече към инженерно-техническите направления”, каза министър Красимир Вълчев.

И наистина, глад за такива кадри има, потвърждават специалисти и трябва да се предприемат мерки.

„Увеличаване на бройките на прием за такива специалисти и съответно възможност да заемат позиции от хора, незавършили висше”, заяви Мая Здравкова.

Според специалисти, в областта на пазара на труда буквално има офанзива от безработни юристи.