Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за София следва бъдат сериозно намалени, тъй като тези пари трябва да отиват за най-бедните региони, а столицата не е сред тях. Такава позиция е изразил вицепремиерът Атанас Пеканов, който е провел среща с кмета Йорданка Фандъкова.

Очаквано, столичният градоначалник видя в това атака срещу интересите на над 1,5 млн. жители, но на този етап уверенията са, че развитието на метрото няма да бъде застрашено. Проектът за удължаването му е сред предложените по плана.

„Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, е заявил Пеканов, става ясно от прессъобщение. Според екипа му сериозна грешка през годините е било София да не е самостоятелен район на планиране и това сега застрашава парите на останалите населени места от Югозападния регион.

Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд”: „Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи“.

Така се очертава намаляване на финансирането по плана с около 200 млн. лв., защото „е правилно тази пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата“.

Реакцията на Фандъкова

Столичният кмет разпространи позиция в социалните мрежи. В нея Йорданка Фандъкова подчертава, че в града живеят над 1,5 млн. души, които изпращат в хазната 40% от приходите, а общината от години не получава т.нар изравнителна субсидия. От думите ѝ се разбира, че е имало и искане за „драстично увеличение на данъците на софиянци“.

Въпреки че Пеканов твърди, че метрото никога не е поставяно под въпрос, подземната железница заема основно място в публикацията на кмета. Тя подчертава, че има 400 млн. осигурено местно съфинансиране и готовност строителството да започне наесен.

„Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията. Категоричен аргумент е и фактът, че от 12 одобрени до момента плана на държави, в 5 от тях са заложени проекти за метро, включително и на столици. Така твърденията, че столиците са богати и не трябва да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях вероятно стоят други цели, които не се наемам да коментирам“, пише бившият зам.-председател на ГЕРБ.

По думите ѝ премиерът Стефан Янев е уверил, че разширенията на метрото през „Подуяне“ и през „Гео Милев“, „Слатина“ и до бул. „Цариградско шосе“ ще останат в плана „вероятно с „малко“ намалени средства“.