Центровете по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Едновременно с това нуждите на болниците не намаляват.

Заради драстично намалял брой кръводарители, възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки са ограничени, алармираха от здравното министерство.

За София от 1 до 15 март тази година кръв са дарили 1138 души. В същия период през 2019 година дарителите са били над 1700.

Проблемът е не само в София, а в цялата страна. 

От здравното министерство са категорични, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез трансфузия или трансплантация.

На Катя Бобева й се налага да дари кръв за своя близка с рядка кръвна група. Сблъсква се с два сериозна въпроса, възникнали поради извънредното положение.

„Пациент във Варна с рядка кръвна група не може да получи кръв от София - защо куриерските фирми работят. Има една кръвна група изключително рядка 0 мунис, спаднало е кръводаряването в момента“, заяви Катя Бобева.

Санитарните автомобили с кръвни продукти се движат нормално между центровете в страната, казва директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Възможно е обаче забавяне - заради мерките за сигурност.

Проблемът обаче е не транспортирането, а липсата на дарители от началото на епидемията. 

„Съпоставено с 1-13 март тази година и предходни години, бяха около 500-600 човека надолу по-малко дарили“, уточни директорът на Националния център по трансфузионна хематология.

И докато дарителите намаляват, нуждите от кръв остават почти непроменени. Ежедневно от преливане се нуждаят пациенти с онкологични и хематологични заболявания, както и след травми и тежки операции.

Спадът е в следствие на епидемията, категорични са експертите и уверяват, че са взети нужните мерки за безопасност.

„При постъпване на кандидат, му се измерва температура. Обтриват му се ръцете с дезинфектант, обува си калцуни“.

Следи се и за спазването на дистанция. Преди да бъде прелята, както обичайно, кръвта се изследва и за инфекции.