През летните месеци има съществено намаление на инцидентите по основни пътни артерии в страната.

Това каза заместник-председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева след края на учението по безопасност на движението, организирано от областната администрация в Разград.

По пътя Русе - Варна до края на септември има регистрирани 47 пътни инцидента, с един загинал и 13 ранени.

По думите на Тотева в сравнение със същия период на миналата година произшествията по този път са намалели близо два пъти, а броят на загиналите - пет пъти.

Същата тенденция има и по направлението Дуранкулак - Бургас, като регистрираните катастрофи са два пъти по-малко спрямо 2019 година, без нито един загинал.

Спад на пътния травматизъм е регистриран и по направлението Русе - Маказа. От началото на годината по този път са настъпили 275 ПТП-та, с 97 по-малко в сравнение с миналата година. Загиналите са петима, със седем по-малко в сравнение с 2019 година. Броят на ранените е 105, със 71 по-малко спрямо миналата година, каза още Тотева.

Тя изрази надежда тенденцията за намаление на тежките пътни инциденти по пътищата в страната да е трайна.

В проведеното учение за реакция при тежка катастрофа с пострадали и загинал участваха служители на полицията, пожарната, спешна помощ, БЧК, прокуратурата, сектор "Специализирани оперативни дейности" към РДПБЗН-Русе, представители на областната и общинска администрации.

Инцидентът бе разигран на пътя за жп гарата, в участъка до разклона за село Стражец.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!