Намаляват COVID карантината у нас. Изолацията за хората с положителен тест ще бъде намалена от 10 на 7 дни. Карантината за контакните лица от 7 на 5 дни. Това обяви доц. Ангел Кунчев на брифинг.

"Карантината за контактните лица от 7 на 5 дни. За лица, които в рамките на три месеца след пълна имунизация  или с бустерна доза, както и преболедувалите в този срок въобще не подлежат на карантина", обясни главният държавен здравен инспектор.

Промените влизат в сила от 18 август. Мярката ще важи седмица: "Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед. Ако има промени в ситуацията, ще променим и мерките", добави Кунчев.

По думите му тези мерки са оправдани.

"Те са макар и малка първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките, която ще продължи", каза още Кунчев.

Към този момент носенето на маски в градски транспорт, болниците и социалните домове остава в сила.

„Ако продължи този спад, който отчитаме и в София, и в страната, можем да обсъждаме намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки“, добави той.

По-кратката изолация ще е и за тези, които в момента са под карантина.

„Решението ежеседмично да се събира експертната група и да се разглежда COVID ситуацията в страната дава резултати. Имаме спад на заболелите хора и сериозен спад на смъртността“, заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.