Бургаският Апелативен съд намали присъдата на украинския шофьор Октавиан Бетиан, постановена от Окръжния съд в Ямбол от шест на четири години "лишаване от свобода".Той е обвинен за причиняване на тежката катастрофа край ГКПП „Лесово“ на 9 октомври 2020 г.

На въпросната дата на пътя между Елхово и ГКПП „Лесово“ Бетиан е нарушил правилата за движение по пътищата и е предизвикал ПТП с движещия се в същата посока автобус, като по непредпазливост е причинил смъртта на трима души и средни телесни повреди на други 12 души.

В решението си Апелативен съд – Бургас е споделил становището на окръжния съд, че шофьорът грубо е нарушил правилата за движение по пътищата и е паркирал дълго време в платното за движение, в тъмната част на денонощието, без обозначаване.

Подчертано е безотговорното отношение на държавните институции към натоварения пътен участък, липсата на адекватна и своевременна реакция при технически проблем на граничния пункт и образуваната колона от товарни автомобили директно на платното за движение, посочват апелативните съдии.

Двете съдебни инстанции приемат, че вина за тежкото произшествие има и загиналият водач на автобуса, който го е управлявал с 99 км/ч. при включени къси светлини.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.