Близо 400 хиляди българи имат намалена функция на щитовидната жлеза, а повечето дори не подозират за това. Причината – намалената употреба на йодирана сол, която все по-често заменяме с други по-модерни продукти.
След 3 месеца Илияна Граматикова ще стане майка. Следи бременността си и функциите на щитовидната жлеза, заради наследствени проблеми в семейството.
Нужно е, защото в първите месеци бебето няма щитовидна жлеза и разчита на майката. А от количеството йод зависи интелигентността.
„Последствията могат да бъдат тежки, като не на последно място е умственото изоставане на плода, което обаче се установява след раждането”, подчертава гинекологът д-р Лилия Колева.
Модата измести йодираната сол с хималайска, морска, калиева и дори пушена сол. „Повечето клиенти избягват стандартната сол поради здравословни проблеми. Те смятат, че хималайската сол има много повече минерали, талий, калций, които са така необходими за тялото”, коментира Дивна Стоянова от магазин за био продукти.
6 грама е средната препоръчителна доза сол на ден. „Когато купувате сол трябва да е обозначено на етикета какво е съдържанието на йод. Ако то е между 28 и 55 микрограма, ок, значи тя може да бъде ползвана”, подчертава ендокринологът и бивш здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.
Йод все пак има в млякото, сиренето, хляба, защото у нас технологията по производство на тези продукти включва йодираната сол.
А води ли прекомерната употреба на сол до слепота? Оказва се, че това е мит. Но прекаляването със сол все пак е вредно и предизвиква проблеми с кръвното налягане.