Ще има ли наказания за преписване на матурите? Камерите в класните стаи са доказали, че квестори са позволили на зрелостници да си подсказват и преписват.

УНСС е един от малкото университети у нас, за които оценката от матурата не е вход. Също като него изключение правят университети по изкуство, военно дело и медицина.


За почти всички 52 висши учебни заведения може да се влезе с резултата от държавния зрелостен изпит. Точно затова не трябва да има съмнения за честността му.

Видеонаблюдението от тази година обаче е доказало, че 80 квестори не са си свършили съвестно работата и са допуснали преписване.

Една от най-изявените ученички в столичното 119 училище е Александра. Тя печели награда за випусник на годината и завършва с отлични оценки. Разказва, че бизнесът с верни отговори толкова се е разраснал, че има повече предлагане, отколкото търсене.

Цяла армия от близо 11 хиляди квестори пазиха зрелостниците. От камерите се вижда, че не всички са се отнесли сериозно.

Просветното министерство е предложило 80 учители за наказание - със забележка, предупреждение за уволнение или уволнение. Тежестта на провинението ще преценят техните директори.

Учителите обаче споделят, че незаслужено са станали изкупителна жертва на скандалите и че несправедливо всички се слагат под общ знаменател.

Матурите в Ардино тази година се следяха под лупа от министерството, след като миналата пролет училището попадна сред десетте с най-високи оценки на  изпитите. Учениците се оплакаха, че са били подложени на психически тормоз и са ходили до тоалетната на отворена врата. Но според държавата - произвол не е имало.

Министерството на образованието предвижда догодина да увеличи броя на квесторите и те да преминат допълнително обучение.