Наказателна отговорност за родители, които умишлено не пращат децата си на училище. Това е една от мерките, които предвижда правителството срещу отпадането на деца от образователната система.

"Трябва да се отвори възможността за промяна в наказателния кодекс – родители, които умишлено и съзнателно препятстват посещението на училище от децата си да носят наказателна отговорност", посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

Малко над 206 000 деца са отпаднали от образователната система или никога не са били записани в нея, показват данните за родените от 1997 до 2012 година.

Снимка: bTV

Малко над 1000 екипа в цялата страна тръгват на проверка на адресите им, за да ги върнат в клас.

Подготвят се и промени, според които при препоръка на учителите, социалните помощи на семействата ще се дават в натура - за дрехи, обувки, учебници, такса за детската градина. 

Снимка: bTV

Ако родителят е безработен и иска да се включи в обучение чрез бюрото по труда, ще се изисква детето му да е редовно в клас. Това ще важи и при кандидатстване за общинско жилище. 

Модерна информационна система в реално време ще отразява какво правят институциите за всеки отпаднал от системата ученик. Директорите на училища ще качват в нея медицинските бележки, с които се извиняват отсъствия. И ако те са фалшиви - това бързо ще се установява.

Снимка: bTV

Вече има и национален телефон 080010112, на който всеки може да се обади и да сигнализира за дете, което не ходи на училище.