Най-възрастната медицинска сестра у нас получи специално отличие – най-високият почетен знак на Министерството на здравеопазването. Това стана на церемония в началото на днешния, последен за годината брифинг на Националния оперативен щаб.

„Във ваше лице благодаря на всички медицински лица, които неслучайно хората са нарекли сестри. Сестрата в живота ни винаги има специално място, а медицинските сестри за нас и за болните, освен че са специални, са и незаменими“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Ценка Досева е на 82 години и вчера получи първата си доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Нищо не почувствах, ще отида на 18 януари за втората доза пак в Бургас да ми я сложат“, каза тя пред медиите.

В годината на акушерката и медицинската сестра министърът на здравеопазването Костадин Ангелов благодари на здравните работници у нас.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Ценка Досева е медицинска сестра вече 60 години. Разказва, че това е най-хубата професия. В родното село Подвис я посрещат като герой. Семейната й къща е като здравен кабинет. 

Две деца, двама внуци и трима правнуци. Професиите на жената и съпругът й се предават в поколенията – той полицай, тя медицинска сестра. 

Сестрата черпи с домашно вино за наградата. Занесла е и в София за министъра на здравеопазването, защото лично го познавала. 

В навечерието на Новата година Ценка Досева се зарича, че ще продължи своята мисия и няма да остави сестринството. 

„Искам още две години да работя поне, да съм здрава пък и да ми е живо и здраво семейството, моето и на децата ми, внучета и всичките да са живи и здрави“, пожелава си тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!