С COVID-19 Световната здравна организация за първи път обявява пандемия заради коронавирус. Това означава, че COVID-19 вече е по целия свят и голяма част от населението на Земята е изложено на риск.

Към момента вирусът е в над 110 държави, като 90% от случаите са основно в четири страни – Китай, Южна Корея, Иран и Италия.  

През последните 100 години има четири пандемии от грипни вируси. През 1918 г. избухва "испанският грип", който се приема за най-смъртоносната грипна епидемия в света.

"Испанката" взема над 50 милиона жертви.

От същия вид А следват още няколко пандемии. През 1957 г. е Азиатският грип, който започва от Китай.

10 години по-късно пандемия е обявена заради Хонконгския грип.

Последната пандемия беше през 2009 г. заради "свинския" грип, който засегна 199 държави. 

„Испанската" и досега е най-смъртоносната вирусна пандемия в света. Жертвите й са повече от загиналите по време на Първата Световна война, предимно млади хора. В световен мащаб данните са за най-малко 500 милиона инфектирани.

Тази грипна вълна е един от световните примери за пандемии. Те се обявяват, когато заразно заболяване се разпространява бързо, трудно е за овладяване и застрашава голяма част от населението на Земята.

Щамове на грипен вирус тип  А причиняват и следващите големи пандемии през 1957 г. и през 1968 г.. Мерките за ограничаването им тогава са сходни с тези сега.

Съединените щати са сред най-засегнатите от вируса на Хонконгския грип.

„Независимо дали са имали симптоми на грип или не – хората вече носят антитела, които ще се борят с по-нататъшни инфекции“, заяви д-р Даниел Уейдлок от Центъра по заразни болести.

През 2009 г. вирусът на "свинския" грип успа да зарази над милиард жители на планетата, но с много по-малко фатални случаи от испанския.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!