Класирането след 7. клас, което излезе в късния следобед вчера, показва, че с най-висок приемен бал е Софийската математическа гимназия. А столичното 22. училище измести езиковите гимназии като най-предпочитано.

От едната страна са купите от спорт, а от другата - от математика. Директорът добавя наградите ту към едната витрина, ту към другата.

„Ние обучаваме ученици от пети клас и те се радват на една прекрасна сплав на много подготвени учители, много вдъхновяващи“, казва директорът на СМГ Антоан Тонев.  

Петокласниците в СМГ са деца, спечелили състезания по математика. Същите петокласници, когато станат седми клас, в 80% влизат в СМГ и затова от 500 възможни приемният бал е 485.

„Големият процент от нашите ученици се занимават с технологичния сектор, в IT индустрията, в инженерството, в технологиите - те намират своето поприще“, казва директорът.

За разлика от минали години езиковите гимназии и по-специално Първа английска вече не е най-предпочитаната.

„При нас качеството на учебния процес е на много високо ниво, разполагаме с кадри, които са много квалифицирани. Дългогодишни наши учители работят при нас, няма текучество на кадри. Също така комбинацията на езиците английски с испански, испански с английски е много желана“, обясни Стилиана Пенчева, зам.-директор на 22. СОУ "Георги С. Раковски".

Преподавателите в 22. училище искат от децата не да зубрят, а да мислят и така да научават.

Приетите на първо класиране седмокласници могат да се запишат от 13 до 15 юли включително.