Най-модерният център за квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност ще бъде изграден в България. Как авангардните технологии ще помагат за спасяването на човешки животи?

Представете си, че при инцидент от ядрен реактор изтича радиация. Тогава ще се намесят специалистите от новия център "КВАЗАР".

Вдига се дрон, който отива, заснема фактическата обстановка, в реално време я предава на тези симулационни центрове, те я обработват и в този момент я изпращат на компетентните органи, които трябва да вземат някакво решение”, обясни доц. д-р Климент Найденов.

"КВАЗАР" ще се занимава с предотвратяване и контрол на критични ситуации по въздух, вода и суша.

Комуникациите и данните в такива случаи ще бъдат защитени чрез така наречената квантова криптография.

„Който и да прихване сигнала, той поврежда оригиналния сигнал и двете комуникиращи страни знаят. Това е уникално нещо, в класическата комуникация няма такива нещо, каквито и системи за защита да се използват”, каза доц. Лъчезар Георгиев. 

"Ние ще можем да направим един анализ на такива процеси като крупни земетресения, аварии и така нататък”, допълни акад. Чавдар Руменин.

"КВАЗАР" се изгражда с усилията на 4 университета и 3 института на БАН, а на пълен капацитет ще заработи през следващите 3 години.