Най-много български граждани живеят в Германия - 416 хиляди. Данните са на Министерството на външните работи на България за българите в чужбина, които са изпратени до сайта eurochicago.com.

Както медията в своята публикация по темата, така и поне един независим анализатор изказаха съмнения в точността на данните т.е. в това доколко МВнР знае реално колко наши сънародници живеят зад граница.

За Турция са посочени 350 хиляди, за САЩ - 300 хиляди, за Гърция също 300 хиляди, за Испания - 250 хиляди, за Великобритания - 200 хиляди, за Италия - 120 хиляди, за Канада - 70 хиляди, за Австрия - 35 хиляди, за Молдова - 31 хиляди, за Кипър - 25 хиляди, за Чехия също 25 хиляди, за Южна Африка - 20 хиляди, за Швейцария - 12 хиляди, за Норвегия - 7 хиляди, за ОАЕ - също 7 хиляди, за Малта - 6 хиляди, за Полша - 4 хиляди, за Йордания - хиляда и пр.

За Франция числото е 60-80 хиляди, за Австралия - 10-15 хиляди, за Нова Зеландия - 3-5 хиляди.

Ако сравним новополучените данни с данните отпреди седем години (след предишното запитване до МВнР), ще видим, че през 2011 г. броят на българските граждани в Германия е бил само 74 869, а сега числото е над 400 хиляди и това е доста повече от САЩ, Гърция и Испания.

За 2011 г данните за Великобритания са 100 хиляди български граждани, за Франция - 30 хиляди, данните за Турция - 500 хиляди. Т.е., българските граждани във Великобритания са се увеличили за 7 години със 100 хиляди, тези във Франция с 30-50 хиляди, а тези в Турция са намалели със 150 хиляди.

Данните за САЩ, за Гърция и за Испания са същите, както сега. Излиза, че за седем години няма никакви промени в броя на българските граждани в тези страни, което едва ли е така, се констатира в публикацията на eurochicago.com.

Статистика или стъкмистика

Блогърът Боян Юруков, който от години пише е ангажиран по темите "демография", "статистика" и "българи в чужбина", коментира, че данните на Външно са неверни и зад граница живеят не 2,4 млн. наши сънародници, а максимум 1,3 млн. По думите му германската статистика през 2017 г. е преброила 310 000 българи и не изглежда възможно за година да са станали с над 100 000 повече.

В публикацията, в чиято коментарна секция се разгаря полемиката и по посока на точността на сметките на самия Юруков, се твърди и че има завишение "в пъти" и по отношение на неназовани други страни. Тезата е, че това е с конкретни политически цели и се дава пример с искани допълнителни правомощия от по-късно обвинения в корупция началник на ДАБЧ Петър Харалампиев.

Замерването с факти и цифри ще продължи поне до публикуването на данните от Германия за 2018 г., преброяването на населението на САЩ догодина и представянето на подробна разбивка кой остава във Великобритания при евентуален брекзит. Очевидното и в момента е едно - зад граница има стотици хиляди българи, като някои от колониите им са с мащабите на средно голям град в родината.