Един от всеки десет българи работи тежък физически труд. Това показва анализ на Евростат, цитиран от БТА. Работещите у нас са над 3 милиона души, сочат данни на Евростат.

Най-голяма част от заетите са в промишленосттта, следвани от търговията и услугите.

Всеки десети българин извършва тежък физически труд. 28 на сто от работещите у нас казват, че се трудят прави. Една трета от българите отговарят, че работят седнали – в повечето случаи зад монитора на компютър.

След 20 години зад волана, сега Стоян се препитава като реди павета и плочки. Дори и на празник.

„Е това е спортът тук – на паважа. Използваме момента, понеже днес са почивки, а пък като затваряме  улици, няма как да минават колите и затова сме тук”, обясни Стоян Балабанов.

На ден покриват по 80-100 квадрата, а шефът  им разказва, че кадри се намират все по-трудно. По думите на Антон Илков, собственик на фирмата, след 5 години няма да има кой да сложи едно паве в София.

Заради промяната в икономиката, с тежък физически труд се занимават все по-малко хора и у нас.

„Автоматизацията прави така, че по-малко хора успяват да произведат повече и по този начин по-малко хора се налагат да работят тежък физически труд”, обясни икономистът Явор Алексиев.

Все повече хора са в сектора на услугите.

И докато за някои мечтата е да се пенсионират, 89-годишният Денчо Денчев  от Русе е на другия полюс – от 71 години никога не е спирал да работи:

„Най-важното е това – човек да обича професията си (...) щом има желание за работа, каквото и да работи, ще бъде спорно, ще бъде полезен за себе си и съответно за клиентите и за хората около него”, каза Денчо Денчев.

Така дори и в почивния ден, се отзовава да настрои касовия апарат на друг дълголетник  90-годишния продавач на обувки – Иван.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!