Най-мащабното учение в Черноморския регион под командването на американската армия в Европа навлиза в решителна фаза. Участват 4000 българи.

Единствено екип на bTV Новините ще следи отвътре маневрите, които преминават през Румъния и България.

САЩ се завръщат в Югоизточна Европа

За първи път след края на Студената война командването на армията на Съединените щати в Европа провежда със съюзниците си толкова мащабно учение в Черноморския регион.

Форсиране на Дунав, парашутни скокове и марш през Европа от Германия до Грузия са само част от военните учения, които трябва да покажат тактическа сглобеност на съюзниците на САЩ в региона и възможността им да сдържат регионална агресия.

В "Сейбър Гардиън" в традиционното учение този път участват 40 хиляди души от 22 държави съюзници и партньори на САЩ в региона. Учението се провежда по традиция от 2013 , но нараства като участници и планирани дейности след анексирането на Крим от Руската федерация през 2014.

Миналата година подобна серия от учения бяха планирани и осъществени с Полша и Балтийските републики отново със същата цел да даде ясен сигнал, че евентуална агресия по източния фланг на НАТО ще срещне сериозен отпор. След анексирането на Крим НАТО взе решение на срещата на върха в Уелс да предприеме осигуряващи мерки в Източна Европа, а във Варшава година и половина по- късно реши, че това не е достатъчно и изпрати в Прибалтика и Полша 4 батальони на НАТО с така нареченото подсилено предно разполагане.

Случаят на югоизточния фланг на алианса, обаче е различен и там се предприе различен подход. Повече съвместни тренировки по суша, въздух и вода, които намериха формулировката премерено (прекроено предно присъствие) С това се свързват и ротациите на съюзнически самолети на всеки 4 месеца, които подсилват охраната на въздушното пространство. Поради ограниченията на договора от Монтрьо за кораби на нечерноморски държави гостуващите натовски кораби в Черно море пък се сменят на всеки три седмици

Учението "Сейбър Гардиън" е част от тези мерки, но има американско командване и се финансира по Европейската подсигуряваща иницитива, която продължава да нараства като абсолютна стойност.

Румънският опит

Как изглежда картината на така нареченото приспособено , разкроено присъствие по югоизточния фланг на НАТО от гледна точка на Румъния? Екипът на bTV получи възможността да сравнява постигнатото от Румъния с това, което се предприема у нас.

След анексирането на Крим румънските военни разглеждат Русия като постоянно надграждаща потенциала си в Кримския полуостров сила – с ракетните установки, които създават противовъздушен похлупак над Крим и дават възможност да служи като предна база за руските операции зад граница – в Сирия например. Румъния освен спорната инициативата за обща флотилия в Черно море, която предизвика остра реакция от българска страна миналото лято, създаде многонационална бригада на своя територия, към която в момента България има ангажимент да изпраща за учения до 400 души военен персонал. Румъния както и България е част от приспособеното изнесено на изток укрепване на НАТО с повече патрули по въздух и море.

И докато румънците изпълняват мирновременната мисия на НАТО по охрана на въздушното пространство съвместно със съюзнически самолети както България, румънските експерти по стратегическо планиране открито говорят за развиването на способността от така нареченият Air Policing , въздушно патрулиране да прерасне в случай на нужда в Air Defense – въздушна защита.

Румъния прилага всички инициативи без особена политическа полемика и се готви за ескалация на напрежението в Черно море.

Инвестициите в отбрана

Високопоставен американски дипломат, пожелал анонимност обясни, че наскоро държавният департамент на САЩ е дал разрешение на Румъния да бъдат продадени 7 броя ракетни системи Пейтриът на приблизителна стойност близо 2 милиарда долара, защото румънците смятат противовъздушната си отбрана за слабо звено.  Ако придобият установките румънците ще изпълнят и изискването да отделят поне 2 % от БВП за отбрана. Прагът беше поставен от НАТО с условието, че поне 20% от парите за сигурност ще се инвестират в модернизирането на въоръжените сили. За сравнение България е с бюджет от 1.6% и то на хартия, защото ако не започне плащането по проектите за превъоръжаване на армията - бюджетът за отбрана в края на годината ще бъде 1.1%. И така ще е, защото когато САЩ ни предлагаха през 2012 изтребители от Португалия машините в крайна сметка отидоха при румънците. Сега ние за пореден път се чудим и не предприемаме нищо като държава, за да изпълним изискването към член 3 от Вашингтонския договор, който изисква всяка държава да инвестира в изграждането на свои собствени способности.

Именно по тази точка от основополагащия документ за алианса САЩ подпомагат държавите съюзници в генериране на собствени способности. По това перо за Европа за следващата година са отделени 4.8 милиарда долара, което е увеличение от 1.4 милиарда спрямо 2017 г.

Българската кулминация

Въпреки нюансите в интерпретирането на черноморските мерки за сигурност кулминацията на най- мащабното учение ще бъде на българска територия. В активната фаза на учението, което започна у нас на 11 юни ще се включат 25 хиляди души от 22 държави като на наша територия ще пребивават 6000 военнослужещи с 1000 единици техника и 80 въздухоплавателни средства под общото командване на генерал Бен Ходжис, който е начело на американските сухопътни сили в Европа.

Съгласно Виенския документ всички учения в Европа с военнослужещи над 9 000 души трябва да бъдат предварително обявени , а с над 13 000 участници да бъдат открити и за посещение на военни наблюдатели. Висши представители на НАТО често отбелязват, че алиансът цели пълна прозрачност, откритост на действията и реципрочност на подсигуряващите мерки, които взима след Украинската криза. Тези съюзнически  учения, обаче, срещат в отговор, внезапни многочислени руски учения, защото Кремъл ги смята за провокация по границите си.

Според вицеадмирал Емил Ефтимов, който отговаря за Сейбър Гардиън от българска страна се търси стратегическия ефект на сдържащи действия , които обаче нямат провокативен характер и се осъществяват в пълна прозрачност. какво ще покажем на Ново село, Шабла, Корен и Безмер предстои да видим в следващите дни.

Тази година за учението са поканени четирима високопоставени руски офицери военни от граничните военни окръзи. Засега руските медии нямат сериозни реакции към маневрите на НАТО, но със сигурност гледат напред към учението Запад, което тази година Русия ще проведе съвместно с Беларус и в което по предварителни данни могат да се включат до 70 хиляди души.