Поне 4 инцидента има в тунел "Ечемишка" през последните години. По една от катастрофите с паднали осветителни тела Пътната агенция е осъдена от две съдебни инстанции.

Още през 2002 г. бившият шеф на вече несъществуващата магистрална полиция подава сигнали към Пътната агенция за падащи предмети, включително и лампи, в тунел "Ечемишка".

„Служителите ги събираха и ги изхвърляха извън тунелите. Откакто е построен този тунел, такъв сериозен ремонт не е правен. Подменяни са осветителните тела, но конзолите, за които са захванати – не”, коментира полк. Красимир Занев - бивш шеф на "Магистрална полиция".

През 2009 г. в злополучния тунел има две катастрофи, причинени от паднали лампи. Година по-късно отново там осветително тяло пада върху софийска кола и чупи страничното й стъкло.

В съда става ясно, че шофьорът - днес на 49 години, получава травми по главата. В делото, с което bTV разполага, се вижда, че той и спътничката до него остават под стрес за дълго. Пътната агенция е осъдена и от Софийския районен съд, и от Градския. Решението влиза окончателно в сила в началото на март миналата година.

През 2015 г. Виктор Цветанов се разминава на косъм от подобен инцидент - отново в "Ечемишка", отново - част от конструкцията пада върху кола.

„Падна отново лампа със скарата върху тир пред мен. Кабината на тира се смачка тотално, добре че падна на пасажерското място и нямаше жертви”, разказва Виктор.

Момчето е в колата със сестра си и приятелката си на път за София. „Това не е първият инцидент и както винаги няма виновни за случилото се”, допълва Виктор.

Поискахме информация от Пътната агенция и от МВР за този случай. До момента отговор няма.