През петте седмици виждат семействата си за кратко и от далеч – срещите са на покрива на болницата.

Лекари от Хасково останаха 33 денонощия в болницата, в грижа за тежко болен от COVID-19. 

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците Георги Димитров и Владимир Вълев застъпват на дежурство в интензивното на 8 април и излизат на 1 юни. 33 денонощия са единствените, които се грижат за интубиран пациент в сектора за коронавирус.

„Трябваше да изпълняваме задълженията не само на лекари, но и на сестри и санитари“, каза анестезиолога Георги Димитров.

А другият анестезиолог в болницата д-р Владимир Вълев допълни, че никога не си предполагал, че може да попадна в такава ситуация. Разказват, че първите дни са били най-тежки и дори са имали мигове, в които са се притеснявали за крайния изход от ситуацията. 

През петте седмици виждат семействата си за кратко и от далеч – срещите са на покрива на болницата. „Имаше няколко момента, в които мислехме, че сме на предела на силите си. Но се оказваше, че след този предел има и друг предел, а след него още един“, сподели Вълев.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата свалят защитните облекла едва когато пациентката, за която се грижат е с отрицателен тест. И след 33 дневно дежурство излизат в три седмична почивка. Посочват, че имат да наваксват доста със съня. 

Пациентката остава в болницата и изпраща спасителите си с бележка с две думи: „Благодаря, много!“.