В борбата с бракониерите се включват пет допълнителни екипа от Агенцията по горите. Това съобщи земеделският министър, който присъства на демонстрация по безопасен лов в Държавното ловно стопанство "Витиня".

„Натъквали сме се на случаи с бракониери с високопроходими джипове и специални гуми, те винаги са една крачка напред с оборудването. За да ги изпреварим, съм разпоредил да бъдат съставени и оборудвани пет нови екипа, така че - не завиждам на бракониерите”, посочи пред журналисти Мирослав Найденов.

Във връзка със зачестилите в последно време инциденти сред ловци, министърът увери, че са предприети редица мерки за безопасност, включително и законодателни промени. Той направи показно по отношение на оръжията - как трябва да се зареждат и да се поддържат. След това Найденов демонстрира как се стреля и произведе няколко изтрела по мишена, разположена в гората - на около 300 метра, както и кенчета от безалкохолни напитки.

На проявата ресорният министър подчерта, че ловът е хоби, спорт, но и отговорност. Той показа екип, който включва светлоотразителна жилетка и шапка - на стойност от 10 лева. Такава екипировка трябва да притежава всеки ловец.

Мирослав Найденов обобщи, че според статистиката за 2009 година има 8 смъртни случая по време на лов, а за 2012 година са 2, като до края на тази година остават 3 дни, разрешени за лов.