Отличия за талантливите деца на България. Премиерът Кирил Петков и министърът на образованието Николай Денков наградиха 25 ученици от цялата страна за високи постижения на международни състезания.

15-годишният Илия Василев е един от медалистите, завоювал златото на младежката балканиада по математика в Сараево. Казва, че успех се постига с много труд. Решава задачи всеки ден без изключение.

„Зависи как се чувствам. Решавам по едно по-малко състезание, което е от 30 задачи, също си решавам и каквито задачи идват от училище и, ако намеря време - си решавам някакви задачи от интернет“, каза Илия Василев. 

Понякога си оставя и време за спорт. Сред другите му интереси са физиката, програмирането и химията. Споделя, че все още мисли с какво иска да се занимава.

„Нещо с математика и физика, но когато знам какво по-точно ми е любимото, тогава ще знам, много хора ми предлагат да стана инженер, но не съм много сигурен“, споделя момчето.

Учениците са представили страната ни на международни олимпиади и състезания по природни науки. 

„Показахте, че България има какво да представи на света, с какво да се гордее“, заяви министър Николай Денков.

„Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин и искам да ви благодаря, защото знам колко труд се иска. Много се надяваме, аз знам, че ще имате всички възможности да учите по света и в най-добрите университети, но много се надявам да направим така, че да се върнете в България“, каза Кирил Петков.

Признания получиха и техните учители.