Президентът удостои с висши държавни отличия хора на духа у нас. Актрисата Илка Зафирова и писателят и интелектуалец Боян Ангелов, получиха ордени "Св. св. Кирил и Методий"- огърлие, за особено значими заслуги в областта на културата и изкуството.

Отличени бяха още журналистът Божидар Николов, както и фолклорният творец Виолета Карапеева.

Посмъртно, орден "Стара планина" първа степен, беше връчен на световно признатия диригент Борислав Иванов, а неговият син получи отличието.

Мечтите не обичат да бъдат заключени – ето защо Илка Зафирова отключва своите - изоставя френската филология и се отдава на изкуството.

„И си казах, ама какво правя тук? Като не го искам това. Не, че е лошо да научиш език, но аз исках да ставам артистка“, разказа Илка Зафирова.


И в киното, и в театъра играе под режисурата и в компанията на най-големите.

„Имах късмет в малкото филми, в които съм участвала все да работя с големи актьори и с големи режисьори – просто ме учеха“, добави Илка Зафирова.

И успява да се превърне в една от най-известните и обичани актриси със съзвездие от звездни мигове на сцената. На Стената на славата Илка Зафирова оставя отпечатъците си с послание за "Вяра"!

Театърът е голямата любов на обичаната актриса. Професионалната й кариера завършва на сцената на Малък градски театър зад канала. 60 години на сцената.


„Най-специалният, най-най-най-специалният! Мили мои колеги от МГТ – обичам ви и ми е много мъчно, че много рядко можем да се виждаме заради моята възраст“, каза Илка.

За ролите си на театралната сцена получава Аскеер за главна женска роля  и Икар за изключителен творчески принос.

Актрисата се обърна към младите: „Да бъдат честни, да бъдат почтени и да се трудят - да не си мислят, че работите така стават леко“.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!