Забрана и санкции при краткосрочни наеми на апартаменти онлайн, предлагат управляващите с промени в Закона за туризма. Идеята вече предизвика полюсни реакции.

Идеята е подобни обекти вече да не се отдават свободно през платформи като airbnb, а да бъдат категоризирани като хотелите.

Снимка: bTV

Любомир Иванов е от София, но пътува често по света. Предпочита настаняването в апартаменти за гости пред хотелите.

"Винаги съм използвал това настаняване, защото просто е удобно. И смятам, че ще повлияе на всички, които обичат този модел на почивка”, казва Любомир.

Хиляди като него пристигат в София всеки месец. Повечето ползват бюджетни полети и търсят съответно настаняване - апартаменти на комуникативно място и на прилична цена.

„Във Франция трябва да си собственик на апартамента поне 5 години, за да го даваш през тези платформи”, обясни Джонатан, турист.

Снимка: bTV

Статистиката сочи, че над 2800 имота се предлагат през различни платформи в София, което е еквивалента на сто хотела. С промените всички те ще трябва да се категоризират като места за настаняване клас Б.

„Срокът, който е даден - за 3 месеца да се категоризират 2000 апартамента - това е невъзможно”, заяви невена Борисова, посредник при настаняването.

Снимка: bTV

Санкциите при неспазване на закона започват от 500 лева за първо нарушение до 15 000 за юридически лица при следващи. Държавата и хотелиерите намират логика в това.

„Всички участници на пазара на туристически услуги трябва да имат равни права и равни задължения”, заяви Лъчезар Тодоров, хотелиер.

Бюджетът ще влезе в пленарната зала след седмица. Тогава ще се гледа и тази поправка. Засега вносителите се въздържат от коментар.

Интересното е, че ако сте нарушител на новите правила, освен да ви глобят, с искане на министъра на туризма и решение на съда ще може да ви бъде отрязан и достъпът до съответните онлайн платформи. Тоест да се стигне до филтриране или ограничаване на достъп до интернет съдържание.