Надзиратели в затворите и служители на съдебната охрана и арестите в големите градове отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд и повече щатни бройки в системата.

До националния протест се стигна, след като от Министерството на правосъдието не изпълниха всичките искания на надзирателите. Основното е за 20% увеличение на възнагражденията. Досега те са получили само 5% увеличение.

Протестиращите в София пуснаха във въздуха балони като символ на дадените им празни обещания.

Снимка: БГНЕС

Само преди дни полицаите получиха 100 милиона допълнително за заплати. Увеличение за служителите на правосъдното министерство обаче остана 5% от началото на годината.

„Увеличението от 5% беше стандартното за цялата страна, то беше получено и от колегите от МВР. Двете специализирани дирекции в Министерството на правосъдието изпълняват своите служебни задължения по Закона за МВР и съответно и заплащането трябва да бъде уеднаквено”, каза пред bTV Красимир Бекяров от синдикат „Охрана” на протеста в София. 

Снимка: БГНЕС

„Друго наше искане е за отпускане на допълнителен щат, тъй като дирекциите не разполагат с достатъчно хора, за да могат да изпълняват качествено своите задължения. От съдебните сгради много голяма част се охраняват от по един служител, има съдебни сгради, които не са поети под охрана”, допълни той.

Снимка: БГНЕС

„От 9 г. на всяко наше искане получаваме отговор: В следващия бюджет”, заяви от своя страна Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите.

По думите му хората се чувстват унизени на работното си място.

Ще протестираме до пълно изпълнение на нашите искания, подчерта Григоров.

По време на обедната си почивка работещи като съдебни охранители протестираха пред сградата на съда в Благоевград. Недоволните питат защо увеличават заплатите а полицаите, а техните са остават непроменени. Поставят въпроса и за липсата на кадри. Сектор „Сигурност” не трябва да бъде за едни майка, а за други – мащеха, казват протестиращите.

И във Враца се присъдениха в настояванията за увеличаване на щата и равнопоставеност със служителите от МВР. „Ние ежедневно с автомобил по осем затворници с трима конвоиращи, не дай Боже, нещо да се случи”, заяви Цветослав Кременски от синдикат „Охрана”. 

На протест излязоха и в Смолян. „Говорим си от години , че си искаме едни и същи нека и все се получава: Чакайте за следващия бюджет”, каза Николай Баташки от Синдиката на служителите на затворите в Смолян. 

Преди да застъпят на работа, в Хасково също изразиха недоволството си.