Надзиратели и служители на охраната на съдебната власт излязоха тази сутрин на протест пред Врачанския затвор. Недоволството им е част от серията протести в системата с искания за по-високи възнаграждения и равен статут със служителите в МВР.

Снимка: bTV

От началото на годината те са получили само 5% увеличение на заплатите. Нищо от останалите ни желания не беше изпълни, коментира Иван Тошев от синдиката на надзирателите.

Надзирателите посочиха, че не са получили пари за работно облекло още за миналата година, а разликата с възнагражденията на полицаите е 200 лева.

Един месец вече правим протести, никой не ни обръща внимание, ние сме втора ръка, посочи той. Тошев изтъкна, че не работят в „Плод и зеленчук“, а охраняват опасни престъпници и са елемент от националната сигурност.

Недопустимо е това неглижиране от страна на политическото ръководство на Министерство на правосъдието (МП) за нашите искания и проблеми, добави Цветослав Кременски, представител на синдикатите на служители от охраната на съдебната власт.

Снимка: bTV

Протестите ще продължат, докато не бъдат изпълнени всички искания, каза той. Следващият е утре, в 13:00 ч. пред МП.

Вижте повече във видеото: