Децата от социален дом в Роман останаха без транспорт, след като старият им автобус рухна от ръжда. 

В комплекса за социални услуги за деца и семейства в Роман живеят постоянно 30 деца, лишени от родителски грижи. Други 20 с увреждания посещават услугата дневен център от различни населени места. Транспортът се извършвал с бус втора употреба, дарен преди 15 години.

"С този бус се придвижваме за специализирани медицински прегледи извън Роман, придвижваме се към инициативи, в които децата се включват на национално ниво, към момента е направил около 800 хиляди километра, абсолютно целият е покрит с ръжда", каза директорът на КСУДС Ивет Симеонова.

Преди месец бусът напълно отказал.

"За последните две години положихме много усилия да го поправим каквото можем, но вече нещата излизат извън контрол", каза шофьорът Светослав Наков.

Йорданка Тодорова е приемен родител на две деца с увреждания и е силно притеснена, защото живее на село.

"Без автобус е изключително тежко и търсим варианти, с които да се придвижим, много е трудно, а като работеше автобусът, взима детето от вкъщи и го връща пред вкъщи", добави тя.

Молбата на служители и родители е, който може да помогне, тъй като институцията не разполага със собствени средства.

"Даже разчитаме на покупка на превозно средство отново втора употреба, не смея и да помисля, че някой може да ни подари чисто нов бус", каза Ивет Симеонова.

Без организиран транспорт дневният център, в което едно от децата на Йорданка поради заболяването си пребивава целодневно, рискува да затвори.