81 язовира у нас са в предаварийно състояние, предупредиха от прокуратурата.
Над половината язовири са в частично неизправно състояние, сочи проверка, разпоредена от прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания, каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Вместо да бъдат глобени на нарушителите са издадени нови предписания, допълни тя.

Заради неукрепване на стената на язовир "Бели искър" с глоба е заплашен регионалният министър. Ремонтът на съоръжението все още не е започнал.

Още през април миналата година с подписка до управляващите населението на Бели Искър сигнализира, че язовирът, който снабдява София с питейна вода, е опасен и трябва да се източи. Според тях стената е на почти 80 години и е компрометирана.

Днес от прокуратурата насочиха вниманието на всички отговорни институции към същия язовир. Проверките са открили пропуски в работата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Касае се за тежко укоримо бездействие от страна на контролния орган. Бездействието се свежда до непредприемането на действия за ремонт и укрепителни мероприятия на стената на язовир "Бели Искър"”, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Заради лошото стопанисване на язовира на регионалния министър е съставен акт. Санкция обаче все още не е наложена.

„Според нас към настоящия момент има неправомерно издадени актове, поради тази причина считаме че наказателното постановление на ДАМТН не следва да е към нас, ние ще обжалваме”, заяви Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие.

Докладът на прокуратурата стигна и до Министерския съвет.

Да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин, поиска премиерът Бойко Борисов.

От Столичната община обясниха, че са направени проекти за реконструкция на стената.

Малко наложени наказания и много опасни язовири, са основните изводи на прокуратурата.

Над 2000 от проверените язовирни съоръжения са се оказали технически неизправни.

Само в 11 случая агенцията по метрология и технически надзор е направила опит да санкционира нарушители.

205 язовира са опасни за населението. Масово не се спазват предписанията от агенцията, констатирала прокуратурата. Причината да няма наказани е лошото законодателство, а прокуратурата не е съгласна с това. Според Ася Петрова в закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби.

Само шест акта за нарушение са издадени по отношение опасните 200 язовира.

След като през март потърсихме помощ от министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад от проверката, каза Петрова. В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.